Tangle

Tangle

A Zentangle - egy új művészeti ágról

2019. augusztus 19. - Tangle

 

Nemrég CZT (Certified Zentangle Teacher – Hiteles Zentangle-oktató)  lettem.

diploma.JPG

Ha néhány évvel ezelőtt valaki ezt jósolja, kinevetem. Én meg a rajzolás! Persze mindig szerettem volna tudni, s hogy ebben sikerem is lehet, azt a Zentangle gyakorlása közepette éltem át.

 img_2629.JPG

A Zentangle 13 éve létező művészeti forma. Rajzolás, amely kevés eszközzel és színnel, többnyire geometriai alakzatok részleteinek ismétlésével készül, hogy alkotójának segítsen az elmélyülésben, a folyamatba való belefeledkezésbe. Megteremtői: Rick Roberts és Maria Thomas átélték és megoszthatóvá tették megtapasztalásaikat, amelyeket az alkotás nyújtotta flow élmény jelentett nekik rajzolás közben. (A Zentangle szóösszetétel előtagja Rickre vonatkozik, akinek korábbi életében fontos szerepet játszott a meditáció. A tangle (rajz, firka) utótag pedig Mariára, aki kalligráfiával, díszítőművészettel foglalkozott. Íly módon a Zentangle kifejezés közvetett módon megalkotóit jellemzi, s nem használható jelzőként, mert szófaja nem melléknév, hanem főnév, a művészeti forma neve.) 

A Zentangle csak annyi előképzettséget kíván, hogy
pontot,
egyenes és
görbe vonalakat (íveket, hullámokat, köröket, vagy inkább kerekded formákat), s ezekből álló, névvel illetett, egyszerű mintákat (tangles),  tudjunk rajzolni.

sk2-ph-dsc02436.jpg

A Zentangle a kreativitás fejlesztésének kiváló eszköze, mert támogató kereteket, korlátozott választási lehetőségeket és végtelen számú ismétlési alkalmat nyújt, elősegítve a gyors és látványos eredményességet. A Zentangle alapelvei: elvárásaink felfüggesztése, a tökéletesség igénye és önkritika nélkül segítenek legyőzni azokat az akadályokat, amelyek legtöbbször a kreativitás útjában állnak. Vagyis hogy nem érzünk kellő indíttatást, félünk a kudarctól, aggódunk a teljesítményünk miatt, kritikusak vagyunk magunkkal szemben, kétségeink vannak a következő lépés megtételével kapcsolatban.
Ezért csak puha fekete ceruzát és fekete filctollat használunk a 8 x 8 cm nagyságú rajzfelületen, amit csempének (tile) nevezünk. (A gyakorlott rajzolók más méretű, alakú, színű csempékre is rajzolhatnak. Törekedjünk azonban a legkiválóbb minőségű papírok használatára!)

sk2-ph-dsc02446.jpg

Egy lapocskára több, tollal megrajzolt minta kerülhet annak megfelelően, hogy milyen körvonalakat (string) rajzoltunk a négy ponttal kijelölt keretek közé a ceruzánkkal.
Grafitot használunk, ha mintáinknak árnyékolással (satírozással) mélységet és kifinomultságot szeretnénk kölcsönözni.
Az elkészült kisméretű alkotásokból mozaikot állíthatunk össze a hatás fokozása kedvéért. (A csempe elnevezés is a mozaikra utal, abból eredeztethető.)

sk2-ph-dsc02442.jpg 


A különböző minták készítése közben célszerű a rajzlapunkat el-elfordítani annak érdekében, hogy a rajz kézre essen, satírozáskor pedig ne maszatoljuk el a grafitot a papír nemkívánatos részén. A Zentangleben  nincs fent, lent - rajzolható, nézhető, kiállítható bármely irányból szemlélve.

img_3480.JPG

A Zentangle egyik jellegzetessége, hogy alapminták (patterns) sokaságából meríthet megalkotója. A névvel ellátott alapminták (www. zentangle.com vagy tanglepatterns.com) megrajzolása részleteinek sorrendiségét néhány piros-fekete képből álló sorozatban mutatják be az alkotók. A rajzrészletek ismétlésébe könnyen és totálisan belefeledkezhetünk, mert egyszerre egyetlen, az éppen aktuális mozzanatra koncentrálunk, lassú, szándékos mozdulatokat végzünk. Hibázni nem hibázunk, tehát radírt sem használunk – csakúgy, mint az életben. Esetlegesen félrecsúszott vonalaink gyakran lehetőséget teremtenek a minták határainak, méreteinek, részleteinek, díszítésének tágítására, újragondolására.  Lehetőleg a minták kiválasztásában is kerüljük a tudatosságot, előrelátást, jó, ha találomra, véletlenszerűen, akár egy dobókocka segítségével választunk a készletből. Elkészült rajzunk nonfiguratív, egyedi, eredeti alkotás lesz, ránk jellemző, a pillanat műve. Ezért sose bánkódjunk, ha nem érezzük munkánkat tökéletesnek, tartsuk meg, s később bármikor vizsgálhatjuk új szemszögből, találhatunk benne megbúvó értékeket.

sk2-ph-dsc02438-2.jpg

Az alapminták megrajzolása kapcsán tanulunk meg mintáktól függetlenül is használható díszítő motívumokat (körvonal – aura -, háttérbe rajzolás, a háttér vagy a minta kitöltése, bekeretezése, árnyékolási technikák) amelyeket szabadon felhasználva variációk sokaságát teremthetjük meg a papíron. Az elkészült alkotásokat lássuk el szignónkkal, hátlapján pedig érdemes feltüntetni a dátumot is.


A Zentangle művelését azért érdemes bátorítani, mert
- kreativitásra ösztönöz
- megtanít a figyelem összpontosítására
- belefeledkezést (flow élményt), ezáltal örömérzetet nyújt
- megelégedéssel szolgál a kisméretű rajzok befejezettsége
- kikapcsolódni segít: tudatosan életünk más részletére (nem a napi gondokra) figyelünk alkotás közben
- növeli életörömünket, tudatosságunkat, mert „mintavadászatra” ösztönöz: észrevéteti velünk a természet, a művészeti alkotások részleteit, az élet szépségeit
- kis mérete és eszközigénye miatt bármikor, bárhol alkalmazható
- segít létezni informatikai eszközök nélkül

 sk2-ph-dsc02434-2.jpg

Kapcsolat
Csendes Éva CZT
+36 209 582 588
evacsendes@gmail.com

 

Tanfolyamok


Bevezető foglalkozás kezdőknek: 1 alkalom, 2x3 óra, 16 000 Ft alapkészlettel (papír, ceruza, fekete tollak, papírrúd satírozáshoz)

2019. szeptember Érd

 

Ismerkedés új mintákkal: esténként kb. 2 óra, legalább 5 alkalommal, vagy bármilyen kölcsönösen alkalmas időkeretben 8000 Ft/alkalom

Haladóknak: (további minták, papírformák, színek, méretek, fehér toll) kívánságra, időpontegyeztetés szerint

A tanfolyamok alkalmával a helyszínen további rajzeszközök, könyvek vásárolhatók.

Igény szerint gyerekeknek is szívesen tartunk foglalkozásokat. Ezekhez helyi használatra eszközöket is adunk.

Magyar nyelvre fordított irodalom: Sandy Bartholomew: Zentangle-mánia, Zentangle elmejóga  Libri, 2015.

(a fenti kötetek a képzésen megvásárolhatók)

Angolul: Rick Roberts and Maria Thomas: Zentangle Primer vol.1.

Rick Roberts and Maria Thomas: A Zentangle Collection of Reticula and Fragments

Pattern Play - a Zentangle Creativity Booster by Cris Letourneau CZT and Sonya Yencer CZT

Németül: Beate Winkler CZT and friends: Das Grosse Zentangle-Buch / Das Zentangle Arbeitsbuch 

Maria Vennekens: Zentangle Den Mustern auf der Spur 

Franciául: Suzanne McNeil, Sandy Bartholomew, Marie Browni: Zentangle Gribouiller pour rester Zen

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tangle.blog.hu/api/trackback/id/tr6514885912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tangle 2019.11.18. 19:17:20

"Csendes Évával együtt tölteni néhány órát élmény. Elfogadó, megerősítő személyisége megnyugvást ad, feltölt. Gyermekek fejlesztőjeként sok hasznos információt, eszközt kaptam a kezembe, mellyel gyarapíthatom szakmai kompetenciámat. Rajzolás közben megtapasztaltam saját korlátaimat, gyengeségeimet, erősségeimet, melyek tudatában úgy gondolom, továbbléphetek a személyiségfejlődés útján. Bátran mondhatom, a Zentangle tanfolyamon való részvétel a kreativitás megélése mellett, egész létezésemre világít rá. Új szemszögből, máshogyan, mélyebben megismerve magam. Hálás vagyok, hogy a részese lehettem. " -írta Nagy Ramóna fejlesztő pedagógus az első tréninget követően.
süti beállítások módosítása